Daiwa Luvias FC LT 2500-XH este probabil cea mai usoara mulineta din clasa ei (160 grame), dar in acelasi timp una foarte robusta, construita pe conceptul Ligth & Tought, adica usor si rezistent.

Am ezitat pana sa scriu acest review pentru ca am vrut sa fiu sigur despre ce vorbesc. Am reusit sa fac deja cateva partide cu Daiwa Luvias FC LT 2500-XH si pot spune ca a meritat asteptarea, pentru ca de ceva vreme imi doream o mulineta de la Daiwa care sa aiba cateva caracteristici: corp de 2500, foarte usoara astfel incat sa echilibreze bine o lanseta Ultra Light, recuperare rapida.

Sunt cateva situatii in care m-am nimerit si mi-am dat seama ca nu am ce imi trebuie. Un exemplu ar fi pescuitul cleanului in amonte, cu rotative sau voblere, unde se impune o recuperare rapida. O mulineta UL de clasa 1000 echilibreaza bine o lanseta din aceeasi gama, dar la o recuperare de 4.8:1, trebuie sa dai rapid din maini pentru a putea activa naluca. Un alt exemplu ar fi in concursurile de pescuit de pe mal, la pastrav, in general, acolo unde o recuperare extrem de rapida a pestelui este esentiala. Avand in vedere ca vorbim de pastrav si curent de apa, o mulineta mai „puternica” este, la fel, un „must have”. 

Asadar, avand in vedere cele de mai sus, Luviasul LT 2500 parea parea exact mulineta de care aveam nevoie.

Face parte din trioul Exist (magneziu) – Certate (aluminiu) – Luvias (zaion), mulinete construite cu noua tehnologie Monocoque Body, ceea ce inseamna ca intreg corpul mulinetei este acum realizat dintr-o singura bucata, fara a mai avea partea laterala atasata prin suruburi. Acum, „motorul lateral”, asa cum il denumesc inginerii de la Daiwa, ce contine inclusiv MAIN GEAR-ul (roata dintata Tough Digigear), se insurubeaza direct in corpul mulinetei astfel ca si cele mai mici „jocuri” ce ar fi putut sa apara sunt practic eliminate. Ramane de vazut daca ramane asa, dupa cativa ani de utilizare.

In plus, eliminandu-se suruburile, aceasta a dus la posibilitatea de a avea PINION MAI MARE, INTR-O CARCASA MAI MICA, ceea ce a inseamnat si posibilitatea unui raport de recuperare mai mare, de 6.2:1, adica o recuperare de 87 de centimetri la un tur de manivela.

Pare ciudata la prima vedere, avand un corp asa mic, in raport cu tamburul, dar este perfecta in pescuitul la clean, biban sau pastrav.

Am folosit-o atat cu fir multifilament, cat si cu mono si in ambele cazuri am avut distante de lansare foarte bune. Am pescuit pe lacul Balea, dupa pastrav, si am avut nevoie de lanseuri lungi pentru ca au fost momente in care pestii erau speriati de turistii de pe mal si inotau mai mult in larg. Tamburul ABS-LC (Long Cast – lansari lungi) face acest lucru posibil deoarece pune firul intr-un mic unghi deschis catre exterior, nu ingroapa straturile de fir, astfel ca la lansare firul iese in bucle ceva mai mari, fara memorie si nu infraneaza naluca in momentul in care se freaca de primul inel. Am incarcat tamburul asa cum recomanda producatorul, pana aproape de margine, si nu am facut nicio peruca.

Tamburul Daiwa Luvias FC LT 2500

Un alt aspect foarte interesant este frana ATD (Automatic Tournament Drag). Pe scurt, noua frana de la Daiwa actioneaza acum la tractiuni cu putere mai mica. Asta inseamna ca te poti folosi de avantajele franei in lupta cu pestele, mai ales atunci cand folosesti fire subtiri sau atunci cand pestele are tendinta sa se zbata si sa fuga in drill, deoarece aceasta frana „tempereaza” tensiunea la care este supus firul. Are reglaj foarte fin, in trepte mici, datorita noului buton de franare.

Caracteristici Daiwa Luvias FC LT 2500-XH

Frână ATD (Automatic Tournament Drag) – forța de frânare 5 kg
Rulmenți: 9 + 1, inclusiv 4 CRBB, Magsealed
Corp Monocoque – o singura piesa
Air Rotor din ZAION 
Tambur LC-ABS (long cast)
MAIN GEAR (roata dintata, pinionul principal) din aluminiu Tough Digigear
Braț pick-up Air BailDaiwa Luvias FC LT 2500

Specificatii

Tip mulineta: frana frontala
Marime: 2500
Număr rulmenţi: 9+1
Raport de recuperare: 6,2:1
Recuperare pe tura manivelă: 87 cm
Greutate: 175 g
 

CAPACITATE TAMBUR – MONOFILAMENT
4LB (0.16 mm) – 230 m
6LB (0.20 mm) – 150 m
8LB (0.23 mm) – 100 m

CAPACITATE TAMBUR – MULTIFILAMENT
#0.6 (0.06 mm) – 290 m
#0.8 (0.10 mm) – 200 m
#1 (0.13 mm) – 190 m

Daiwa Luvias FC LT 2500-XH este cu siguranta o alegerere perfecta pentru situatiile descrise mai sus, adica acolo unde ai nevoie de recuperare rapida si forta, intr-o mulineta Ultra Usoara.

Alte informatii gasiti pe siteul importatorului, Arrow International.