Cum sa torni jigurile este un articol din care poti afla pasii pe care trebuie sa ii realizezi intr-o astfel de misiune.

Pescuitul șalăului este, de cele mai multe ori, sinonim cu structura. Fie că este de beton, fie că este o rădăcină de copac sau ștepi pe fundul apei, aceasta ține de cele mai multe ori pește. Ca să-l aduci la grip sau la minciog trebuie să îl cauți acolo unde îi place să stea. Asta are cu siguranță urmări serioase în trusa cu jiguri. Pentru ca suferința să fie cât mai mică, pescarii de răpitori își toarnă singuri jigurile. Iată care sunt pașii obținerii unui jig, acasă.

MATERIALE NECESARE
În primul rând ai nevoie de o matriță în care să torni jigurile. Cu ajutorul matrițelor se pot turna jiguri de forme și greutăți diferite, varietatea acestora fiind imensă. Poate cele mai uzuale sunt matrițele de la Do-It cu forme/capete rotunde, Round Head. Jigurile cu capete rotunde/bilă satisfac aproape toate gusturile și condițiile de pescuit.

De asemenea mai ai nevoie de cârlige neturnate, la dimensiuni adaptate condițiilor și speciei vizate. În cazul șalăului cele mai uzuale sunt cele de dimensiuni 1/0 – 4/0, iar în cazul bibanului marimile coboară între numerele 8 – 1. În cazul de față am folosit cârlige de la Vanfook, numărul 3/0 și le-am turnat în cavitățile de 14 grame (1/2 oz) și 10,5 grame (3/8 oz), jigurile fiind destinate pescuitului la șalău.

Plumb. Fie că îl procurați de la vechea țeavă din baie, fie că îl găsiți la centrele de colectare, aveți mare grijă când îl turnați în matriță. ESTE TOXIC. Tocmai de aceea este recomandat ca procedura de turnare a jigurilor să se desfășoare în aer liber sau în bucătărie, cu geamurile larg deschise și eventual cu un ventilator.

CUM TURNĂM
Puneți pe  aragaz la încălzit, într-un ibric special sau adaptat, câteva bucăți de plumb și lăsați-le la topit. În funcție de calitatea și proveniența plumbului acesta poate avea mai multe sau mai puține impurități. În imagine un plumb cu multe impurițăți. Încercați totuși să achiziționați plumb de calitate superioară, pur, pentru jiguri mai bune.

În momentul în care plumbul s-a topit turnați câteva bile de probă, fără a pune cârlige în cavitâți pentru a vă face mâna. dar mai ales pentru a încălzi matrița.

O matriță rece poate avea efecte neplăcute, care se traduc în jiguri cu defecte.

În momentul în care matrița este suficient de caldă, iar plumbul perfect lichid, puneți cârligele dorite în cavitățile corespunzătoare și cu o mișcare rapidă turnați plumb lichid peste cavitățile în care sunt cârligele.

După scoaterea cârligului din matriță rezultă un cârlig cu cap de plumb, care după ce se îndepărtează surplusul cu ajutorul unui patent este aproape gata. Surplusul se introduce înapoi în ibric, la topit.

Eu obișnuiesc să pilesc fiecare jig în parte și să îndepărtez toate defectele de turnare, ajungând la o formă perfect rotundă. De asemenea foarte mulți pescari își colorează capetele jigurilor în culori fluorescente, disponibile pe piață sub formă de pudră, pentru a spori vizibilitatea și puterea de atracție.

Cum sa iti torni singur jigurile

După cum ați văzut procedeul nu este unul complicat și în plus urmările se văd direct în portofel. Rămân bani de alte … achiziții.

Să jiguiți bine!