In acest articol va prezint un model de lingura oscilanta de tip „bottom”, adica dedicat in special pescuitului pe fundul apei, model ce mi-a adus mai multi pesti intr-un antrenament recent desfasurat pe pista de concurs de la Pastravaria Zavoi.

BOTTOM LA TROUT AREA

Pescuitul cu naluci de tip „bottom” este productiv mai ales in situatiile particulare in care pestii nu sunt foarte activi din start sau, in general, dupa primele manse de la deschidere, cand pestii devin ceva mai sceptici si coboara spre adanc.

Este un pescuit de tatonare, un fel de jigging, ceva mai tehnic, din punctul meu de vedere, care necesita poate mai multa atentie pentru ca trasaturile sunt mai degraba „vazute” pe fir.

Am reusit sa prind primii pesti folosind acest stil la un antrenament recent, atunci cand, obligat de regulile antrenamentului, a trebuit sa il practic. Probabil ca experienta din pescuitul salaului a contat mult deoarece am reusit ca in ultimele 6 manse – 3 obligatorii pe naluci de tip bottom si alte 3 free style – sa obtin 4 victorii, un egal fara peste si o infrangere.

JACKALL TIMON

Recent, gama de produse de la compania nipona Jackall, din portofiliul Arrow International s-a imbogatit cu o serie de naluci, imbracaminte si accesorii dedicate Trout Area. O miscare normala, in conditiile in care acest stil de pescuit, dedicat pastravului in lacuri special amenajate pentru competitie, cunoaste o dezvoltare exponentiala, nu numai in Japonia, tara de origine, ci si in tari din Europa, mult mai evoluate din punct de vedere al pescuitului, fata de noi.Jackall Timon T-Grovel

T-GROVEL

Un model de naluca ce mi-a adus o victorie din cele 4 si a contribuit la alta a fost T-Grovel, in culoare 107 – BITE RED, greutate 1.7 grame. Iata ce spune producatorul despre acest model de naluca.

Dezvoltata exclusiv pentru pescuitul de tip bottom

O lingura oscilanta adusa la aceasta forma dupa lungi testari pe pistele de Trout Area japoneze, mai ales in concursurile unde capturile realizate in zona substratului au facut diferenta. In dezvoltarea ei s-au urmarit cateva elemente cheie: “mentinerea evolutiei in zona substratului”, “capacitatea de a nu se scufunda in malul de pe substrat” si “actiunea pe cadere”.

Nas indoit invers

Forma sa, cu „nasul indoit invers”, cu capul indreptat spre partea opusa curburii corpului, il mentine pe acesta – caci despre cap este vorba – ridicat in orice moment al recuperarii, reducand astfel agatarea. In plus, aceasa oscilanta a fost realizata cu un corp mic și gros și datorita formei relativ plate are o evolutie  de tip “plutire”, o conditie primordiala atunci cand pescuiesti asa.

Dimensiuni si aplicabilitate

T-Grovel se fabrica in 4 dimensiuni si 28 de culori. Daca variantele mari, de 3.4 respectiv 2.8 grame si 26 mm sunt dedicate in special lacurilor mari, care necesita o distanta mare de lansare, cele mici au aplicabilitate mai mare la noi, la 20 de milimetri avand 2.0 respectiv 1.7 grame.

In filmul de mai jos va prezint o modalitare de montare a T-Grovel-ului, deosebit de eficienta in concursurile de Trout Area.

O gama larga de culori este disponibila si la magazinele partenere Arrow International. Daca sunteti pasionati de stilul care iata ca devine important si pentru pescarii de competitie de la noi din tara, va recomand sa le incercati si sa va bucurati de capturi nenumarate.