Există o clasă de pescari de răpitori care vor să transforme clipele petrecute pe apă în clipe cu adevărat de neuitat. Sunt aceia pentru care echipamentul joacă un rol determinant, entuziaștii, adică pescarii cărora le place să meargă la pescuit cu cel mai bun echipament și să prindă răpitorul cu stil, dar nu oricum ci cu ușurință.

Într-un dicționar urban, neoficial, Steez vine de la “style with ease” și înseamnă “stil cu ușurință”. Probabil că inginerii de la Daiwa tocmai la asta s-au gândit atunci când au dezvoltat întreaga gamă de top de lansete și mulinete Steez și anume să poți pescui lejer, fin, cu precizie.

Steez SV este cu siguranță cea mai performantă mulinetă de baitcasting de la Daiwa aflată pe piața românească la ora actuală. Construită din magneziu, cu plăcuțele laterale și steaua de la frâna de luptă din Zaion (material revoluționar compozit, cu greutate redusă și rezistență ridicată) mulineta are o greutate de 180 grame, extrem de mică în comparație cu altele din gama ei.

tambur

Raportul mare de recuperare, greutatea mică, ușurința la lansare și versatilitatea m-au determinat să îmi achiziționez acest model de Steez pentru tehnici de tatonare, de căutare a peștelui. Îi găsesc aplicații în pescuitul știucii cu spinnerbait, chatterbait sau buzzbait atunci când trebuie să acoperi o suprafață foarte mare de apă într-un timp cât mai scurt. De asemenea, un pescuit în viteză cu un vobler de tip rattling impune un stil de recuperare rapid, între ape, atunci când știuca este activă, numai bun pentru o astfel de mulinetă.

salau-submarin

Dacă vorbim de avat, atunci recuperarea rapidă este cheia succesului. În combinație cu o lansetă ceva mai permisivă pe vârf se obține un combo care face față cu siguranță atacului brutal al avatului.

În pescuitul de pe lacul Sărulești, pentru că acolo s-a desfășurat partida din care vedeți imagini, mulineta m-a mai ajutat la ceva. Anume, la tatonarea rapidă a zonelor fierbinți cu șalău. Asta presupune însă o cunoaștere temeinică a locurilor pe care pescuiești. Stilul acesta de pescuit impune poziționări aproape verticale pe locul pe care îl abordezi sau la distanțe foarte mici. Este suficient să lansezi, să recuperezi în dinți de fierăstrău, dar nu de mai mult de 4-5 bătăi pe substrat, după care să recuperezi rapid și să lansezi către alt loc aflat în apropiere, dacă nu ai atac. Adopt tehnica asta mai ales în zonele cu agățături, acolo unde pe lanseuri lungi, cu siguranță procentul de agățare și implicit de pierdere a nalucii crește considerabil.

SALAU

Acesta este un fragment din articolul cu acelasi nume din noul numar al revistei Pescuitul Pentru Toti, recent aparut pe piata. Gasiti acolo si alte date tehnice despre acest model de mulineta.