Partida de pescuit de la care a plecat acest articol am facut-o sambata, pe lacul Varlaam, din punctul meu de vedere cel mai accesibil lac pentru a ne satisface poftele de pescari de stiuca, evident din apropierea Bucurestiului.

Imi propusesem o partida scurta, de 3-4 ore, avand in vedere si conditiile meteo din aceasta perioada, cu temperaturi de peste 30 de grade. Ca sa fie mai palpitant si in acelasi timp mai racoros, am mers impreuna cu prietenul Marius de la Barci In Bagaje asta insemnand evident ca urma sa pescuim din caiacul FeelFree, o ambarcatiune aflata in topul preferintelor mele atunci cand e cald afara.

caiace

Stiuca pe Varlaam

Fata de acum fix 3 ani, atunci cand am incercat pentru prima data rapitorii din Varlaam, lacul s-a schimbat radical. Apa nu mai este asa limpede, covorul de verdeata a disparut, a ramas numai stuful din zona malurilor, stiuca a devenit mult mai greu de prins, lucru incitant totusi pentru pescarii cu adevarat pasionati, care vor sa prinda in orice conditii.

Mi-am imaginat ca am sa gasesc stiuca exact sub maluri, in zonele ceva mai racoroase cu umbra si voiam sa ma axez in special pe broaste si naluci armate pe carlige offset, strecurate printre tulpinile de stuf. Nu a fost insa asa. Am incercat pe naluci mai reactive, care sa faca mai mult zgomot sub pelicula apei si am avut rapid raspuns, o prima stiuculita la un chatterbait. Acest tip de naluca mi-a adus rezultate si cu alte ocazii, in aproximativ acelasi gen de conditii, in care vizibilitatea nu este cea mai buna.

chatterbait

Ce este Chatterbaitul?

Este o naluca ce inglobeaza doua componente distincte – un jig, de ochetul caruia este atasata o paleta vibranta, care in recuperare disloca o cantitate mare de apa. Pe langa aceste doua componente principale chatterbaitul mai poate fi dotat cu skirt – adica o “fusta” din silicon pentru a-i da o alura ceva mai impozanta, cu o naluca soft armata direct pe carlig sau daca tunningul merge mai departe, cu amandoua.

caiac

Pescuitul a fost greu si localizarea stiucilor dificila. Am pescuit de la 9:00 pana la 12:00 si am prins 4 stiuci, in zona din dreapta lacului, toate la chatterbait.

Am folosit echipament de baitcasting, doua combouri formate din Daiwa STEEZ SVF Graphite “The Flogger” STZ671MHFBA cu mulineta Daiwa Steez SV103XS 8.1, iar pe tambur fir fluorocarbon Sunline FC Sniper de 10 LB si Daiwa Tatula TAT6101MHFB cu mulineta Tatula Type-R 6.3, cu fir multifilament Sunline Super PE de 20 LB. Chatterbaiturile care mi-au adus peste au fost Z-Man Original de 14 grame in culori deschise cu trailer inchis la culoare si un prototip de la Bertilure, aflat acum in dezvoltare, al carui field tester ma bucur sa fiu :).

marla

marius

Surpriza a venit insa dupa ce am iesit la mal, din partea lui Marius, care scotea stiuca dupa stiuca exact din zona unde se intra cu barcile, toate prinse la spinnerbait bertilure de 11 grame in culoare Firetiger. Avand in vedere ca sareau si foarte multi obleti in zona, probabil ca stiucile erau la masa de pranz fix acolo. Am mai lansat de 5 ori, am prins 2 stiuci si am incheiat inca o zi reusita pe lacul Varlaam.

Ceea ce va doresc si dumneavoastra!

stiuca pe varlaam