Un scurt ghid de pescuit bass la Tancabesti, in aceasta perioada, dupa trei partide cu rezultate diferite.

In urma cu o saptamana participam la editia cu numarul VIII a Predator Fever, un concurs in care pentru mansa 2 bassul urma sa fie unul din pestii tinta, bass care s-a dovedit a fi si pestele care i-a urcat pe cei care l-au prins pe treptele podiumului. Din pacate nu am fost nici pe departe unul dintre ei, in conditiile in care numarul bassilor prinsi de mine a fost egal cu 0.

Nu m-am putut impaca deloc cu ideea, drept pentru care am revenit la o saptamana pe un lac netulburat de forfota specifica unui concurs ci numai de forfota norilor de pe cerul Tancabestilui, pentru a vedea ce anume am gresit si ce trebuia facut pentru a avea succes.

Alege bine locul de pescuit 

In primul rand trebuie alese foarte bine locurile in care cauti pestele. Din pacate, in concurs, incercand sa explorez locurile mai putin pescuite de competitori, am insistat pe unele mai putin productive. Consider ca bassul inca nu s-a raspandit total pe suprafata lacului si zonele cu verdeata, craci, pomi si plauri de la Scaldatoare pana dupa Pompe sunt cele cu cea mai mare aglomerare de bassi. Sunt intr-adevar cel mai greu de pescuit, dar te si rasplatesc cu pestii mult-visati.

pescuit-bass-6

Carligele Offset si tipurile lor

In genul asta de locuri carligele offset si naluci soft fac legea, Am folosit carlige in trei variante: (Extra Wide Gape sau carlige cu o curbura foarte larga – cel mai putin utilizat), Offset Worm Hook (carlig offset normal – cel mai utilizat) sau Straight Shank Hook/Flipping Hook (in variantele Finesse sau Heavy Cover).

EWG – pentru naluci de tip rac, mici, in montura Cheburashka Jig (sau jig mobil)

Offset Worm – pentru naluci de tip Senko si Worm (5-6 inch)

Flipping Hook – pentru naluci de tip rac, cu dimensiuni de peste 3 inch

pescuit-bass-4

Cum sa alegei gramajul – Ingreuneaza, dar cu masura

Foarte important este lestajul, care, nu trebuie sa depaseasca 3 grame. Am gresit in concurs pescuind cu gramaje ceva mai mari, dar am reparat greseala in partida de dupa pentru ca am folosit numai carlige nelestate sau cu lest de 1-2 grame, mai ales ca am insistat pe naluci soft grele. Ideea este ca naluca soft sa stea cat mai mult in „suspensie” pentru a-i da timp bassului sa o repereze si atace. 

pescuit-bass-1

Combinatia salvatoare: extra-fast + monofilament

Un alt aspect important este combinatia lanseta – fir si aici ma refer la faptul ca echipamentul nu trebuie sa fie prea „rigid”. Exista tentatia ca in cazul multor rapitori intepatura sa fie foarte rapida si ferma. NU E CAZUL! Bassului presupun ca ii place sa o molfaie, cata vreme sta secunde bune cu naluca in gura, fara sa o scuipe. Secunde suficiente pentru a-i da o teapa penetranta. Daca echipamentul ar fi lanseta extra-fast + fir multifilament, ai toate sansele la rateuri multe. Eu am ales varianta castigatoare lanseta extra-fast (si puternica pe deasupra – Daiwa Steez Machineguncast Type III) + fir monofilament 0.28 (de data asta naylon, dar mai bun ar fi fluorocarbonul). Am ratat un singur peste.

Mai indicat ar fi, in cazul echipamentului de baitcasting, un combo BFS (Bait Finesse System), insa pentru ca inca nu il posed, m-am descurcat cu ce am avut prin casa. Daca nu, se poate pescui linistit cu un echipament de spinning, caz in care lansarile sunt mult mai simple.

pescuit-bass-3

Naluci pentru pescuitul bassului

In ceea ce priveste nalucile, as spune ca de departe 3 tipuri de naluci sunt castigatoare: raci, viermi lungi sau Senko si nu neaparat in ordinea asta. Eu am insistat pe Senko, in doua variante de culori; albastru (cel mai prinzator) si Green Pumpkin. Avantajul nalucilor de tip Senko este ca sunt grele (fiind imbibate si cu sare) si se pot lansa mult mai usor, chiar si cu echipemant de baitcasting, asa cum am folosit eu. 

Am prins si cu raci, insa nu am insistat, dar s-a dovedit atat in concurs, cat si in partidele de placere ca starnesc mai mereu atacurile bassilor. Un element comun am remarcat si anume culoarea… albastra.

pescuit-bass-2

In concluzie, bassul nu este asa de speriat, cum ar parea la prima vedere si mai ales la Tancabesti, unde populatia este extrem de numeroasa. el face deliciul oricarui pescar cu experienta sau aflat la inceput de drum, daca stii unde, cum si in ce fel sa il cauti. 

Si nu uita, nu intepa, atunci cand ai simtit ca ai contact cu pestele. Lasa-i o secunda in plus si vei avea ce aduce in fata camerei de fotografiat.

P.S.: Acestea au fost, evident, experientele si concluziile mele. Tratati-le ca atare si cantariti-le cu masura.