Un nou articol despre pescuitul cleanului, rezultat in urma a doua partide de pescuit pe Dambovita. De data asta am fost sa testez un nou echipament de clean.

Pentru ca as putea spune, fara sa gresesc, ca pe Dambovita am invatat sa pescuiesc, fiecare partida de pescuit petrecuta pe acest rau reprezinta ceva aparte. Am mai scris in articolul Cu voblerul dupa cleanul dambovitean despre experientele mele in pescuitul cleanului si nu o sa intru prea mult in detalii.

Subiectul acestui articol il reprezinta prezentarea unui nou echipament de clean, pe care l-am achizitionat in special pentru un anumit tip de pescuit si anume pescuit din apa, in locuri cu vegetatie abundenta pe maluri, unde altfel accesul ar fi imposibil.

LOCURI DE CLEAN

Nu mai e un secret ca acestui peste „scoala”, in perioada verii, ii plac zonele umbrite cu pomi ale caror coroane sunt aplecate deasupra apei. Atunci cand caldura este mai mare obisnuiesc sa caut astfel de zone si modalitatea de a le pescui este stand pe malul opus si „batandu-le” centimetru cu centimetru pana starnesti atacul rapitorului.

ZONE DE ATAC ALE CLEANULUI – intunecate, la umbra copacilor aplecati peste albia raului

Toate bune si frumoase, numai ca nu este asa usor de pescuit un astfel de loc, mai ales ca un lanseu „clasic”, peste umar, s-ar sfarsi de cele mai multe ori in crengile copacilor si automat s-ar solda cu stricarea locului.

Si atunci, modalitatile de a lansa sunt fie pe „rever” tinand firul in mana, cumva o tehnica imprumutata de la pescarii de fly, dar adaptata, fie pur si simplu mentinand traiectoria nalucii cat mai paralela cu planul orizontal. Practic trebuie sa „atingi” cu naluca malul opus, exact in zona de separatie dintre uscat si apa. Probabil suna prea mult, dar cel putin in partidele despre care fac vorbire aceasta era conditia esentiala pentru a avea trasaturi. Deja, la 1 metru spre mijlocul apei atacurile inceteaza sa mai apara.

 

ECHIPAMENT DE CLEAN

Nu o mai lungesc ci trec la subiectul acestui articol si anume ce echipament de clean am folosit. Obisnuiam sa pescuiesc cu lansete relativ scurte, dar dupa o discutie cu un bun pescar de spinning la clean, acesta mi-a recomandat totusi ca la stilul asta sa incerc o lanseta ceva mai lunga. Printre avantajele lansetei mai lungi as mentiona acela ca iti permite un control mult mai bun atat pe lansare – unde cel putin in cazul meu efortul este mai mic – cat si in drill. Faptul ca e ceva mai lunga – si aici ma refer la un 2m – 2.30m – nu ma incurca foarte tare in acest stil deoarece pescuitul nu se face printre copaci sau pomisorii de pe mal, caz in care intr-adevar lanseta mai scurta e sfanta.

daiwa td trout area

Lanseta de clean folosita in cele doua partide in care am reusit sa prind destul de multi pesti dintre care 4 de peste 40 de centimetri a fost Daiwa TD Trout Area Commander , o lanseta de 2,30m, cu putere de aruncare de 1-7 grame si o actiune blanda de varf si datorita constructiei din carbon plin, carbon care in plus asigura o sensibilitate foarte ridicata.

La baza, a fost construita pentru biban sau pastrav, in stilul mai putin folosit la noi denumit Trout Area, pe scurt un pescuit Ultra Light in lacuri cu suprafete mici, populate cu pastrav.

Lucrul care te va surprinde prima data cand vei avea genul asta de lanseta in mana este greutatea de … atentie, numai 82 grame, obtinuta datorita unei constructii fara componenteinutile: mandrina Fuji minimalista, inele Fuji Alconite, maner EVA mic si usor.

 

Am pescuit cu voblere de foarte mici dimensiuni – 2,5 – 3,5 cm si 2-4 grame si am simtit si cea mai mica bataie a acestora. Am ales sa pescuiesc cu multifilament foarte subtire, de 4LB, din aceleasi motive, de a creste sensibilitatea, la capatul acestuia punand jumatate de metru de fluorocarbon de 0,14 mm. 

Mulineta de clean trebuia sa fie una pe masura, foarte usoara, care sa echilibreze bine lanseta. Recunosc ca am o preferinta pentru Daiwa Certate atunci cand vine vorba de mulinete Ultra Light si Light, astfel ca anul acesta mi-am luat-o pe a cincea, 2016 Daiwa Certate 1003. Imi plac pentru ca sunt solide si iti dau incredere si putere in drillurile cu pestii seriosi. Modelul 2016 are constructie MAG Sealed, foloseste 2 rulmenti MAG Sealed, dintre care unul la galet, adica acolo unde solicitarea este cea mai mare si unde mizeria si impuritatile pot sa afecteze performantele si functionarea. Daca mai adaugam corpul metalic si rotorul din Zaion, ce asigura atat o greutate mica, dar si durabilitate, noua frana foarte performanta ATD, constructia Real Four – Real engine, Real control, Real endurance, Real custom – vreo 10 rulmenti cu totul, iese o mulineta pe care te boti baza, asa ca mine.

Raportul de recuperare de 4.8:1 e numai bun pentru pescuitul cu voblere pentru ca permite recuperari usoare, dar si ceva mai rapide, daca pescuiesti din amonte spre aval.

Din punctul meu de vedere acesta este un echipament de clean foarte echilibrat, din clasa medie spre ridicata de pret, dar care asigura celui care il foloseste niste senzatii unice atat in timpul pescuitului, cat mai ales in drill. 

Echipament de clean

=======================================================================================

Partidele mele de pescuit nu au avut numai momente frumoase, neatentia mea ducand si la ceva care se putea termina si mai rau…

In timp ce ma chinuiam sa imortalizez momentul, unul din pesti s-a zbatut, cu voblerul in gura, mi-a scapat din mana, lucru care nu s-a intamplat si cu voblerul, care a ales sa intre adanc in deget. De, ancore bune folosite la voblerele Dady, cele mai productive in partidele respective.

Dupa minute bune de chin si durere, am reusit sa scot ancora si mi-am continuat pescuitul.